Livsstilssykdommer


Livsstilssykdommer, hva kommer de av?


vigeland

Ganske mange av oss opplever å få en del kroniske plager. Slik som muskelsmerter, leddsmerter, angst, til dels sterk indre uro etc..

Det kan være konstante plager, eller de kan komme og gå tilsynelatende uten noen påviselig grunn. Man finner ikke noe feil hverken ved scanning eller røntgen, og det ser ut til at eneste mulighet for å klare å leve med det, er å kontinuerlig gå på tildels sterke medikamenter. Noe må man jo gjøre, for det er jo helt reelle smerter, og det er rett og slett utrolig vondt.

Og angsten er i høyeste grad like reell, og den kommer når du minst venter det. Klumpen i brystet klemmer til, og svetten pipler fra overalt hvor du ikke engang trodde du hadde svettekjertler. Men alt du får er piller til å dope ned nervesystemet med. Du kan ikke engang kjøre bil når du bruker dem, og må sitte hjemme hele tiden. Ikke noe rart depresjonene får fritt spillerom da, sånn etter ett år eller to på den måten.

Og den indre uroen, som aldri gir seg. Som gjør at det er omtrent umulig å sovne om kvelden. Det flimrer for øynene med tanker om alt du skulle gjort, dyna er for varm, uten dyne er det for kaldt. Partneren ved siden av deg får heller ikke sove fordi du ligger og vrir og vender på deg og sparker i dyna. Og det du får er innsovningspiller, for å klare å sove uten å bli sprø.

Høres dette kjent ut?

Det pillene gjør, er å fikse dråpen som renner over, når begeret eller tønna er full. Når vi ikke har noe følelsesmessig buffer å gå på lenger, når alt er fullt, renner det over 1 dråpe. Og det er det eneste man får hjelp til å fikse. I min verden kaller vi det for symptombehandling. Man fikser ett symptom på at tønna er full, i stedet for å gjøre noe med den eller de utløsende årsaker som gjorde at tønna faktisk ble så full at dråpen rant over.

Når noen opplever noe traumatisk i livet spenner man seg. Man spenner alt man har av muskler i kroppen i en kamp/flukt reaksjon. Og så opplever man kanskje flere traumer. Det kan f.eks. være gjentatt misbruk, eller familiebråk, rusproblemer etc. Og for hver gang blir spenningene i kroppen litt strammere og muskulaturen slapper egentlig aldri helt av. Etter mange nok år med den tilstanden må det jo bare begynne å gjøre vondt. Kroppen er antagelig så full av melkesyre at alt er vondt, mer eller mindre hele tiden. For det blir jo ikke akkurat veldig god blodsirkulasjon av å gå å være anspent hele tiden. Slett ikke noe rart at det blir vondt, eller at man utvikler angst. For det samme gjelder selvfølgelig for mentale spenninger. Virker i hvert fall ganske logisk på meg.

Så blir det til slutt så ille at man må sykmeldes, og etter lang nok tid på denne måten med «kroniske» smerter, angst eller/og depresjoner, banker diagnosen ufør på døra. Og hvor kult er det da? Man føler seg ikke akkurat på toppen av verden da. Og i tillegg har man vært gjennom et dokumentasjonsmareritt med nav, samtidig med at man må slite med smerter osv. Samtidig med at man også må få privatlivet til å fungere noenlunde. Ikke akkurat noen god kombinasjon. Blir ikke noe mindre sliten av det.

Da er det veldig mye følelser som ligger bak og gjør at vi ikke kan bli den beste vi kan bli, som Mats Uldal så treffende sa.

Men hva om det finnes en avspenningsteknikk som er så bra at den får slike gamle fysiske og/eller mentale spenninger til å slippe taket?

Det er rett og slett en utrolig opplevelse, som jeg ved flere anledninger har hatt anledning til å oppleve hos de som har prøvd TFT. Etterhvert som vi får gamle traumer til å slippe taket, og tønna ikke er så full lenger, forsvinner smerter og stress til tider overraskende fort. Når muskulaturen slapper av blir det bedre blodsirkulasjon, og melkesyre(vondt) forsvinner. I prinsippet er det faktisk ofte så enkelt, men det henger jo også sammen med hva slags traumer eller stress som i utgangspunktet er årsaken til vondten.

Placebo er det da mange som roper. Vel hva så?? Det viser jo bare at vi har et iboende immunforsvar, som når det trigges på den riktige måten, er i stand til å reparere mye mye mer enn det man skulle tro. Jeg blir stadig overrasket over hva kroppen selv faktisk klarer å fikse. For det er jo kroppen selv som fikser det. Vi bare hjelper til å trigge immunforsvaret ved å pinpointe hvor det skal trå til slik at det blir fysisk og mental avspenning. Kroppen er rett og slett imponerende i sin kompleksitet, og det er etter hvert mange som blir overrasket over hvor bra immunforsvar de har, og hva deres egen kropp faktisk er i stand til å fikse.

cropped-heading-bilde-041.jpg

Litt om TFT.

TFT betyr tankefelt-terapi og er ofte en utrolig enkel metode for å kvitte seg med stressfølelser knyttet til hendelser, personer, eller annet som skaper ubehag.

Har du opplevd fobier, traumer eller andre hendelser som på en eller annen måte har satt seg fast i deg? Det kan være en slengbemerkning fra et ubetenksomt medmenneske eller store sjokk, da vil denne terapiformen kunne hjelpe deg med å redusere eller til og med fjerne stresset fullstendig.

Lyst til å prøve, eller er det noe du lurer på? Da er det bare å ta kontakt.

Det er alt å vinne, og ingenting å tape.  🙂

Setter uansett veldig pris på om du liker eller deler dette videre.

Mvh Øyvind Skriver

______________________________________________________________________

Du finner meg rett på utsiden av Larvik.

Email:    skriver@mindconnection.no

Mobil:    4053 8192

Adresse: Rauanveien 315, 3261 Larvik

#sykefravær #kroniske smerter #smerter #fobier #allergi #angst #immunforsvar #livsstilsykdommer #traumer #migrene

One thought on “Livsstilssykdommer

  1. Pingback: TFT i et nøtteskall | TFT – TankeFelterapi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s