Hva med selvfølelsen?

Selvfølelsen………. Hvordan står det til med den?

portrett-profilbilde

Har du noen gang tenkt over hva som definerer hvem eller hva som er deg? Den helt innerste deg?

Hva er det din indre kritiker vanligvis forteller deg? Er den flink til å løfte selvfølelsen din? Eller er det en ubalanse mellom selvtillit og selvfølelse som holder deg igjen?

Det er nemlig slik at det kan være stor forskjell på selvtillit og selvfølelse. Selvtillit, er det vi tror at vi er i stand til å gjøre eller utføre i en gitt sammenheng.

Selvfølelse derimot, er følelsen av hvem vi virkelig er.

Og selvfølelsen er et resultat av våre erfaringer, ris og ros vi har opplevd gjennom livet. All den informasjonen ligger lagret i vår underbevissthet, og er det lagret som underbevisstheten vår bruker for å gi oss impulser og tanker om hva vi kan gjennomføre. Det er ca 80 millioner ganger mer informasjon i underbevisstheten vår enn i den bevisste delen av hjernen. Og allikevel klarer hjernen å komme opp med en impuls basert på det enorme datalageret bare i løpet av ca 3-4 tiendels sekund. Så hjernen vår er rett og slett utrolig rask til å finne svar på ting, når den vil.

Men så var det det med hva slags svar den kommer opp med da. Er det noe som løfter oss opp og videre? Eller er det noe som forteller oss at, nei dette er ikke mulig for meg, dette kan jeg ikke (eller som vi har vært inne på i et tidligere innlegg), det er ikke meningen, etc etc.    optimisme

Men det kommer jo helt an på hva som ligger av informasjon på lageret.

Er lageret ditt fullstappet med opplevelser som på en positiv måte har styrket hvem du er gjennom hele oppveksten? Da er det vanligvis tilnærmet umulig å stoppe deg i å oppnå det livet du ønsker. Det vanskelige er en utfordring, og det umulige tar bare litt lenger tid. Kjør på.

Eller består lageret ditt av lange perioder med stress eller traumatiske opplevelser som gjør at impulsene du får, ikke løfter deg, men tvert imot holder deg igjen? Rett og slett stikker kjepper i hjulene for deg. For det kan jo godt hende at skjer.

Og det skjer jo rett som det er for oss alle, om enn i varierende grad. Det kommer jo helt an på hva som ligger på lageret vårt. For, når vi er i en litt presset situasjon i dag, som ligner på en tilsvarende situasjon i fortiden, uansett hvor lenge det er siden den situasjonen, vil følelsene fra den gangen komme opp å farge situasjonen i dag. Og dermed forsterke de følelsene vi i utgangspunktet har om situasjonen i dag. Det er da vi noen ganger reagerer mye hardere på situasjonen enn vi skjønner selv, og i ettertid ofte spør oss selv om hvorfor i all verden reagerte vi egentlig så hardt på det. Det var jo egentlig ingen grunn til å reagere såå hardt. Da har vi i prinsippet hatt en opplevelse av posttraumatisk stress. Noe som, når det skjer ofte nok, kan bidra til at selvfølelsen vår kanskje ikke har det så bra.  Og når sånt pågår over lang nok tid går det ikke bare ut over selvfølelsen, men vi kan ende opp med å få diverse livsstilssykdommer som angst, kroniske smerter,  adferdsproblemer som  adhd eller ukontrollert sinne, for å nevne noe.

Dette reaksjonsmønsteret kan selvfølgelig også skje med positivt fortegn, men da er det ikke så mye stress inne i bildet lenger. Og da hører det mer hjemme under den typen følelser som løfter oss frem, og styrker selvfølelsen vår.

Så er det jo slik da at vi er alle individuelle med forskjellige egenskaper og med ulike liv og erfaringer, så enhver situasjon vil alltid oppleves fullstendig individuelt.

Men siden vi hele tiden blir påvirket på denne måten, så lurer du kanskje på om det er slik at det er helt umulig å snu et slikt tankemønster? For erfaringene ligger jo der. Man blir jo ikke kvitt fortiden.

Og det er helt riktig. Man blir ikke kvitt fortiden. Men, man kan bli kvitt stresset som er knyttet opp mot fortiden. Med TFT kan man fjerne følelsesmessig stress knyttet opp mot hendelser i fortiden. Uansett hvor langt tilbake i tid det måtte være.

Og med coaching og egeninnsats kan man etablere nye vaner og måter å tenke på, og dermed etablerer man en ny sannhet som er nærmere den du virkelig er, og som påvirker hva slags impulser underbevisstheten kommer med når hjernen skanner lageret neste gang.

Alt i alt gode terapiformer som hjelper deg nærmere ditt egentlige jeg, og får frem de beste egenskapene dine igjen.   din-medfolelse

Vil du prøve? Bare å ta kontakt.

Det er alt å vinne, og ingenting å tape.  🙂

Setter uansett veldig pris på om du liker eller deler dette videre.

Mvh Øyvind Skriver

_________________________________________________________________________________

Har du spørsmål rundt dette med TFT eller coaching, og om jeg kan hjelpe deg med noe er det bare å ta kontakt. Jeg skal svare etter beste evne. 🙂

Du finner meg rett på utsiden av Larvik.

Email:    skriver@mindconnection.no

Mobil:    4053 8192

Adresse: Rauanveien 315, 3261 Larvik

#sykefravær #kroniske smerter #smerter #fobier #allergi #angst #immunforsvar #livsstilsykdommer #traumer #migrene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s